Yerel eylem grubu, yerelde yaşayan/faaliyet gösteren kamu kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının bulundukları yöreye ilişkin ortak bir stratejiyi uygulamak üzere dernek statüsünde bir araya gelerek oluşturdukları yerel topluluklardır.
Yerel Eylem Grupları (YEG), Yerel Kalkınma Stratejisi (YKS) hazırlamak, uygulamak, YKS'nin mali kaynaklarının dağıtımı ve yönetimi konusunda karar verme görevlerini üstlenmelidir.
YEG'ler, kuruldukları bölgelerde yerel toplulukların kırsal kalkınma sürecine katılmalarını sağlamak ve kırsal alanlarda uzun vadede sürdürülebilir kalkınmaya temel hazırlamak amacıyla aşağıdan yukarıya girişim uygulamaları için yerel düzeyde oluşturulmuş bir kamu-özel ortaklığıdır. LEADER Yaklaşımı kapsamında, YEG'ler tarafından tasarlanacak yenilikçi, yerel kaynaklara dayanan, tabandan tavana yaklaşımla hazırlanan kalkınma stratejilerinin uygulanmasıyla kırsal alanların kalkınması teşvik edilir.
YEG'ler tarafından hazırlanan ve uygulanan bir kırsal kalkınma stratejisi; ekonomik ve sosyal özellikler taşıyan her türlü faaliyeti (tarım, çevre, daha geniş anlamda kırsal ekonomi, yaşam kalitesi, kültürel varlıklar) kırsal yaşamın bütün bileşenlerine bağlayarak yerel ekonomiyi geliştirmeyi ve iş imkanlarını arttırmayı, kırsal gruplar içerisinde ağ oluşturmayı ve iş birliği ile bilgi paylaşımını bütüncül ve çok sektörlü şekilde destekler.
YEG, Yönetim Otoritesi tarafından geliştirilen LEADER kılavuzlarına dayalı olarak bir entegre YKS hazırlamalıdır.
"Bu internet sitesi AB ve Türkiye Cumhuriyeti'nin mali katkısı ile hazırlanmıştır. Bu yayının içeriğinden sadece Eynesil Kırsal Kalkınma Yerel Eylem Grubu sorumludur ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin görüş veya tutumunu yansıttığı ileri sürülemez."